keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Alkuvuoden sivistysretki Helsinkiin (Ateneum ja Oodi)

Heti tässä alkuvuoden ekoina päivinä suuntasimme äidin ja veljen kanssa sivistysretkelle suureen kaupunkiin Helsinkiin. Upeassa Ateneumissa
 

Aamu oli kirpsakka, jolloin kyllä pipo, huivi ja hanskat tulivat tarpeeseen. Pieni aamureippailu juna-asemalle herätti kyllä päivään ja auringonpaiste oli piristävä. Kyllä vaan junalla kulkee Helsinkiin niin kätevästi, on se sitten niin mukavaa asua Lahessa :D Lähinnä sen myötä myös, kun pääsimme kaikki lähtemään suunnilleen samasta kohteesta, niin oli matkaseuraakin :) 
Lähtö Helsinkipäivään
Kirpsakka talvipäiväTodella kaunis aamupäiväJunalle ja välietappi Lahteen, jossa vaihto Helsingin junaan :)Tosin pakko myöntää, että junassa kun istuttiin ruuhkassa ja ihmispaljoudessa, niin oli vähän shokki rauhaan ja hiljaisuuteen tottuneelle ”landelaiselle” :D Tosin en koe asuvani landella, mutta onhan tämä metsän ja peltojen läheisyydessä niin mukavan rauhaisaa. Kun kaipaa ihmisiä niin on hyvä hetki suunnata Helsinkiin, tai Lahessa riittää lauantaina Prismaan meno tai neljän ruuhkassa ajaminen.. Kyllä täälläkin ihmisiä vaan riittää, ihan ehti vuosien saatossa unohtua, että Lahessakin on sitä menoa ja meininkiä :'D

Kun saavuimme Helsinkiin niin suuntasimme ensimmäiseksi Ateneumiin. Sijainti on kyllä helppo, melkein rautatieasemaa vastapäätä. Ei voi eksyä, hehheh :DAina yhtä hieno, Helsingin rautatieasema


Ateneumissa oli näyttelynä Helene Schjerfbeck, "Maailmalta löysin itseni". Ei ollut itselle tuttu, mutta äitiä tämä kiinnosti. Oli kyllä upeeta tutustua ja katsella hienoja taidemaalauksia. Ihastuin väreihin, luontoteemoihin, taidokkaasti maalattuihin ihmisiin. Todella upeeta ja vaikuttavaa. 


 


Ateneumissa ehdottomasti hienoimpia ovat klassiset taidemaalaukset. Ne ovatkin maan vanhin ja laajin taidekokoelma. Yhä uudelleen ja uudelleen ihastun ja vaikutun näistä. Jos Ateneumiin suuntaatte, niin nämä kannattaa kyllä ehdottomasti katsastaa :) kuin valokuvia katsoisi, niin hienoja nämä kuvat on. Todella vaikuttavaa.Klassikko, Taistelevat metsot. Aina yhtä upea.


Tämä on kuin valokuva, miten taiteella osataankin vangita niin upea maisema ja tunnelma.


Ateneumiin pääset paremmin tutustumaan heidän verkkosivuillaan :) 
https://ateneum.fi/

Ateneumin jälkeen tuli kyllä totaalinen taideähky. Minulle iski aivan järkyttävä päänsärky. Oliko joku stressireaktio kaikesta muuttokiireestä sun muusta, että päänsärky iski sitten tietenkin Helsingin reissulla. Jes, tämähän hienosti meni. Buranaa vaan hakemaan apteekista.

Suuntasimme syömään ja nälkäisinä emme paljoa ruokapaikkaa miettineet. Suuntasimme Haraldiin ja kyllä hieman jännitti, kun olen kuullut kokemuksia puolesta ja vastaan. Noh, makuasioitahan nämä ovat.  

Tilasimme ruuaksi kanaa (Kasaarien kanaa miekassa), joka oli hienosti laitettu rautamiekkaan. Kana oli todella hyvää, pehmeetä ja maistumaa. Herkullista kastiketta ja maistuvia uunivihanneksia. Tykkäsin kyllä ruuasta todella. Harmikseni palvelu oli hidasta ja ruokailuvälineet sai itse pyytää. Noh.. Pikkuvikojahan nämä ovat. Ehkä sitä asiakaspalvelutyötä tehneenä odottaa sitä huippuhyvää palvelua, joka on kuin oletusarvo :D nälkä kuitenkin lähti, päänsärky jäi. Kasaarien kanaa miekassaJälkiruoka suklaa :D
 


Syömisen jälkeen suuntasimme Oodiin. Oodi on Helsingin uusi keskustakirjasto, joka on avattu 5.12.2018. Ja en kyllä osannut ajatellakkaan, millainen Oodi todella on, vaikka olinkin kuullut siitä paljon ja nähnyt telkkarista.

Oodi oli sanoinkuvaamattoman hieno. Siis aivan mieletön. Tällaisenhan kirjaston pitäisi olla. Viihtyisä, avara, tilava, eri elementtejä, viehättävä, ajatuksia herättävä.. Aivan kaikkea. Oodissa oli hienot kierreportaat, joihin oli kuvattu kaikki ihmiset, jotka saavat kirjastoon tulla. Miten hauska idea!


Kaikille, sinullekoiraihmiselle :D

Oodista löytyi oikeita puita, oli kaltevuutta, pääsi kiipeämään korkealle.Vehreetä

Näkymä Helsingin kadulle :D


Kirjastosta löytyi ompelukoneita, 3D-tulostimia, työskentelytiloja, pistokepaikkoja. Monet nuoret, nuoret aikuiset, vanhempi väki, lapsiperheet, viettivät aikaa kirjastossa. Niin opiskellen, lukien, tehden töitä, viettäen vapaa-aikaa, jutellen kavereiden kanssa. Kaikille oli tilaa ja sai olla vapaasti.

Se mikä hämmästytti, niin tämä kirjasto ei ollut se perinteinen ”turpa kiinni” -kirjasto, johon olen lapsuudesta asti tottunut. Muistatteko ne kouluretket läheiseen kirjastoon, kun opettaja käski olemaan nätisti ja hiljaa? Ei saanut jutella kovaäänisesti eikä juosta, piti olla nätisti ja lainata kirjoja. Itse hiljaisena ja liiankin kilttinä tyttönä kyllä mukauduin enkä kokenut sitä haastavaksi. Usein kuitenkin aikuisiällä kuulin, ettei monetkaan menneet kirjastoon, koska siellä piti olla niin hiljaa. Voitte huokaista, maailma muuttuu ja kirjastot muuttuu!

Oodissa oli älytön melu ja möykkä. Siis siihen verrattuna, mihin itse oli tottunut kun menee kirjastoon. Jutustelua kuului, lapset leikki ja kieri kaltevaa lattiaa pitkin. Ihmiset ottivat kuvia ja poseerasivat. Tuntui, että enhän enää ole edes kirjastossa. Vaikka kirjojakin löytyi, vaikka kuinka paljon. Katseeni kiinnittyi tietenkin treeniaiheisiin teoksiin, enkä voinut olla huomaamatta niitä. Aivan kuin minua odottaen ne oli laitettu kivasti esille. Tosin harmi, etten asu Helsingissä, jolloin taitaa olla parempi lainata kirjat lähikirjastostani.. :D 

Mikäli kiinnostuit Oodista, niin käy vilkaisemassa heidän verkkosivunsa :) 
https://www.oodihelsinki.fi/

Kyllä tämä Helsinginreissu oli jälleen kerran silmiä avaava ja avartava kokemus. Voin vaan sanoa, että se päänsärky joka päivällä alkoi, ei loppunut ennen kuin rättipoikki väsyneenä kaaduin kotona sänkyyn. Niin poikki olin tästä reissusta.

Mutta upea reissu ja suosittelen kyllä lämpimästi käymään sekä Ateneumissa että Oodissa. Oodi oli ehdottomasti näkemisen arvoinen :) ja kyllä Oodiin haluan suunnata myöhemmin uudelleen, oikein ajan kanssa :D

Ihanaa olla Lahessa, kun Helsinki on lähellä :)
Näihin tunnelmiin
Terkuin
Hanna(ja Tumppi, joka oli onnellisesti puolison kanssa viettämässä miesten päivää :D)


Seuraa meitä!

Istagram
@hannahtuulia

Facebook
Aktiivista elämää sohvaperunan kanssa

Bloglovin'
Aktiivista elämää sohvaperunan kanssa


Päijät-Blogit

Instagram
@paijatblogit

Facebook
Päijät-Blogit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos mukavasta kommentistasi :)